Let op: Vanwege vakantie een langere levertijd. Bestellingen tussen 16 & 27 september worden 29 september verzonden.

Het maakproces

De basis voor het maken van keramiek is klei. Er bestaan diverse soorten klei: met of zonder charmotte (dunne, harde korreltjes die voor stevigheid zorgen). Daarnaast is klei ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ik werk voornamelijk met witte klei waar charmotte in zit, omdat ik de stevigheid van de charmotte goed kan gebruiken bij het handvormen. Verder vind ik dat de kleur van de glazuur het beste tot zijn recht komt op witte klei.

 

Voordat de urn gevormd kan worden, is het belangrijk de klei voor te bereiden. Als eerste gooi ik het nieuwe pak klei op de grond. Vervolgens ga ik de klei doorslaan en walken (lucht uit de klei kneden) en de laatste stap is de klei afwegen op de keukenweegschaal in gelijke, kleinere ballen.

 

Nu kan met de kleinere, gelijke ballen het vormen beginnen. Zodra de vormen goed zijn geworden, laat ik deze 1 dag staan. Nu wordt de buitenkant steviger, maar de binnenkant blijft zacht. Vervolgens snijd ik de urn doormidden en kan ik deze uithollen. Vervolgens plak ik deze weer aan elkaar en is de urn klaar om te drogen. Wanneer de klei licht wordt en niet meer koud aanvoelt, is deze helemaal droog.

 

Nu kan de urn voor de eerste keer worden gebakken op 980 graden, de bicuitstook. De urn is nu sterk en droog, maar nog poreus genoeg om glazuur op te nemen. De urn wordt geglazuurd en nogmaals gebakken op 1080 graden, ook wel de glazuurstook genoemd. Door een verschil in klei, glazuur en de stooktemperatuur is het altijd een verassing hoe iets uiteindelijk uit de oven komt. Bij 200 graden mag je de oven openen, maar het beste is om de oven helemaal af te laten koelen. Even geduld hebben dus.

 

Het hele proces van vormen, drogen, bakken, glazuren en weer bakken neemt gemiddeld 3 weken in beslag. Alle urnen voor mens en dier worden met veel liefde en aandacht gemaakt. Elke urn gaat meerdere keren door mijn handen en geen één urn is hetzelfde, wat ze stuk voor stuk uniek maken.  

lalief-maakproces-urnen