• Gratis verzending
  • Maatwerk mogelijk
  • Persoonlijke service

Het maakproces

 

Hoe wordt een keramiek urn eigenlijk gemaakt?

Alle keramiek urnen van Lalief worden handgemaakt uit een groot blok klei. Klei is een natuurlijke grondstof en de basis voor het maken van keramiek. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren klei, verschillende glazuren en technieken. Eindeloos veel mogelijkheden dus. Hieronder neem ik je mee in het maken van de mini keramiek urnen met aluminiumdraad.

 

Van klei tot keramiek urn

Voor het maken van de keramiek urnen met alluminiumdraad gebruik ik witte klei met een matte glazuur. Allereerst kneed ik de lucht uit de klei, weeg de stukken klei af op een keukenweegschaal en maak er gelijke kleinere ballen van. Daarna geef ik alle stukken klei de juiste vorm. Door het één dag te laten rusten wordt de buitenkant steviger, de binnenkant blijft zacht. Vervolgens snijd ik de urn doormidden, hol de urn uit en plak beide kanten weer aan elkaar. Voordat de klei voor het eerst gebakken kan worden moet het aan de lucht drogen. Wanneer de klei een lichte kleur krijgt en niet meer koud aanvoelt is het droog.

Nu kan de keramiek urn voor de eerste keer worden gebakken op 980 graden, de bicuitstook. De keramiek urn is nu sterk en droog, maar nog poreus genoeg om glazuur op te nemen. De keramiek urn wordt geglazuurd en nogmaals gebakken op 1080 graden, ook wel de glazuurstook genoemd. Door een verschil in klei, glazuur en de stooktemperatuur is het altijd een verassing hoe de keramiek urn uiteindelijk uit de oven komt. Bij 200 graden mag je de oven openen, maar het beste is om de oven helemaal af te laten koelen. Even geduld hebben dus. Als alles goed uit de oven is gekomen voorzie ik alle keramiek urnen van een draadfiguur en dop.

 

Alle urnen zijn uniek en met liefde gemaakt

Het hele proces van vormen, drogen, bakken, glazuren en weer bakken neemt gemiddeld 3 weken in beslag.  Alle keramiek urnen voor mens en dier worden met veel liefde en aandacht gemaakt. Elke urn gaat meerdere keren door mijn handen en geen één urn is hetzelfde, wat ze stuk voor stuk uniek maken.  

 

Duurzaam

Resten klei en glazuren worden hergebruikt zo gaat er niets verloren. Het stoken van de oven kost uiteraard veel energie. De zonnepanelen op het dak van de schuur wekken de stroom voor mijn oven en atelier op. Daarnaast zorg ik er voor dat de verpakkingen van mijn keramiek urnen zoveel mogelijk te recyclen zijn.